Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαρτίου 2025
Σε θρίαμβο τόσο για την ταινία Anora όσο και για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο μετατράπηκε η 97η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ!

Σε μια τελετή που κατά ήταν κύριο λόγο βαρετή με διάρκεια πάνω από 3μιση ώρες και χωρίς κάτι αξιοσημείωτο, το μόνο που θα θυμόμαστε είναι η θριαμβευτική πορεία της ταινίας Anora, η οποία κέρδισε 5 από τα 6 βραβεία στα οποία ήταν υποψήφια!
Πρόκειται για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσία, Α’ Γυναικείου Ρόλου (στη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς), Πρωτότυπου Σεναρίου και Μοντάζ.
Μεγάλος νικητής της βραδιάς θεωρείται και ο σκηνοθέτης Σον Μπέικερ, ο οποίος έκανε κάτι που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής μόνο ο Γουόλτ Ντίσνεϊ. Έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία των Όσκαρ που κερδίζει 4 προσωπικά αγαλματίδια σε μια βραδιά (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Μοντάζ)!
Κάπως έτσι λοιπόν, το Anora κλείνει μια θριαμβευτική χρονιά που ξεκίνησε με Χρυσό Φοίνικα και έκλεισε με 5 Όσκαρ.
Από την άλλη πλευρά, ως «απογοητευτική» θεωρείται η πορεία της ταινίας «Emilia Pérez», η οποία ενώ είχε συγκεντρώσει 13 υποψηφιότητες και θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί, έχασε σημαντικό έδαφος μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις ρατσιστικές απόψεις της πρωταγωνίστριάς του.
Η ταινία τελικά κέρδισε μόλις δύο βραβεία, αυτό του Β’ Γυναικείου Ρόλου και του Καλύτερου Τραγουδιού, απογοητεύοντας τους υποστηρικτές της.
Με χαμόγελα θα ολοκληρωθεί η βραδιά και για τον Άντριεν Μπρόντι, ο οποίος απέσπασε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στο «The Brutalist».
Ο Μπρόντι είχε κερδίσει το αγαλματίδιο το 2003, σε ηλικία 29 ετών, για τον ρόλο του στην ταινία The Pianist, στην οποία υποδύθηκε επίσης έναν Εβραίο καλλιτέχνη που αγωνίζεται να επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα
Απόψε, σε ηλικία 51 ετών, το ξανάκανε!
Η μεγάλη ανατροπή ήρθε στο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου με μεγάλη νικήτρια τη Μάικι Μάντισον για την ερμηνεία της στο Anora, αφήνοντας πίσω το απόλυτο φαβορί της βραδιάς την Ντέμι Μουρ.
Ωστόσο, η ερμηνεία 25χρονης πρωταγωνίστριας κρίθηκε το ίδιο εξαιρετική και ανταμείφθηκε!
Η Ζόε Σαλντάνα αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ-θρίλερ «Emilia Pérez», το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών που αλλάζει φύλο.
Η 46χρονη ηθοποιός έγινε η πρώτη με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία που κερδίζει Όσκαρ, έχοντας προηγουμένως διακριθεί με Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και το βραβείο του Αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών (SAG) για τον ίδιο ρόλο.
Στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου, ο Κίραν Κάλκιν απέσπασε το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «A Real Pain», όπου υποδύεται έναν ευαίσθητο Αμερικανοεβραίο που ταξιδεύει στην Πολωνία με τον ξάδερφό του για να τιμήσουν τη μνήμη της γιαγιάς τους.
Ο 42χρονος ηθοποιός ήταν το μεγάλο φαβορί στην κατηγορία του και το Όσκαρ του απονεμήθηκε στην πρώτη μεγάλη απονομή της βραδιάς.
Όσον αφορά στην… ηλεκτρική καρέκλα του παρουσιαστή, σε αυτή… κάθισε για πρώτη φορά, ο βραβευμένος με Emmy κωμικός, σεναριογράφος και πρώην παρουσιαστής late-night εκπομπών, Κόναν Ο’ Μπράιεν.
Η επιλογή του Ο’ Μπράιεν έφερε μια ανανεωμένη αίσθηση χιούμορ και σαρκασμού στη σκηνή των Όσκαρ, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει κάτι το ιδιαίτερο!
Αναλυτικά όλοι οι νικητές της βραδιάς
Καλύτερη ταινία
Anora
Α’ Ανδρικός ρόλος
Έιντριεν Μπρόντι (The Brutalist)
Α’ Γυναικείος Ρόλος
Μάικι Μάντισον (Anora)
Β’ Ανδρικός ρόλος
Κίραν Κάλκιν (A Real Pain)
Β’ Γυναικείος ρόλος
Ζόι Σαλντάνια (Emilia Perez)
Σκηνοθεσία
Σον Μπέικερ (Wicked)
Φωτογραφία
The Brutalist
Διεθνής ταινία
I’m Still Here
Πρωτότυπο σενάριο
Anora
Διασκευασμένο Σενάριο
Conclave
Ταινία Μικρού Μήκους
I’m Not a Robot
Ταινία Animation
Flow
Μικρού Μήκους Ταινία – Animation
In the Shadow of the Cypress
Μουσική
The Brutalist
Κοστούμια
Wicked
Μοντάζ
Anora
Καλύτερο Τραγούδι
El Mal, Emilia Perez
Σκηνογραφία
Wicked
Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους
No Other Land
Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους
The Only Girl in the Orchestra
Οπτικά Εφέ
Dune: Part Two
Ήχος
Dune: Part Two
Κομμώσεις και Μακιγιάζ
The Substance
Σχετικά

Εβδομάδα Ινδικού Κινηματογράφου στην Κύπρο με πέντε ταινίες
Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα από τις 5 έως τις 9 Μαρτίου στο ARTos House στη Λευκωσία

Όσκαρ 2025: Η Zoe Saldana κέρδισε το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου και πλάνταξε στο κλάμα
Η αναφορά στους μετανάστες γονείς της

Oscars 2025: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Μόργκαν Φρίμαν στον «αγαπητό του φίλο» Τζιν Χάκμαν
Φόρος τιμής στον δύο φορές βραβευμένο με Oσκαρ ηθοποιό, τέσσερις ημέρες αφότου βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.

Ο Άντριεν Μπρόντι κατέκτησε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του: «Ας παλέψουμε για το σωστό»
Πριν από 22 χρόνια ο ηθοποιός είχε κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία «Τhe Pianist»

Όσκαρ 2025: Απόψε η μεγάλη βραδιά - Οι υποψηφιότητες, τα φαβορί και οι ανατροπές
Η 97η τελετή των Όσκαρ αναμένεται να είναι μια από τις πιο απρόβλεπτες και συναρπαστικές των τελευταίων ετών

Αντιδράσεις και προβληματισμοί για το teaser trailer του «Shrek 5»
Δείτε τις αλλαγές που έρχονται στην αγαπημένη σειρά ταινιών

Ο Μπάρνι γίνεται live action ταινία με την υπογραφή της Αϊο Εντεμπίρι
Το στούντιο A24 είναι έτοιμο να (ξανα)συνεργαστεί με τη σταθερά ανερχόμενη ηθοποιό στη live action αναβίωση του αγαπητού παιδικού ήρωα.

«Ne Zha 2»: Το κινεζικό animation που ξεπέρασε σε εισπράξεις Disney και Pixar
Κυκλοφορεί διεθνώς και υπολογίζεται οτι θα συγκεντρώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στο κινεζικό box office.

Με αφιέρωμα στον θρυλικό μουσικό Κουίνσι Τζόουνς η τελετή απονομής των Όσκαρ
Τη βραδιά θα ανοίξουν η Αριάνα Γκράντε και η Σίνθια Ερίβο με τραγούδια από το «Wicked».

Όσκαρ 2025: Τα προγνωστικά, τα αουτσάιντερ, τα φαβορί και οι εκπλήξεις
Η φετινή 97η διοργάνωση των Όσκαρ θα διεξαχθεί στις 2 Μαρτίου και ώρα 03:00 (και το κόκκινο χάλι) το ξημέρωμα, στο παραδοσιακό πλέον Dolby Theater, με παρουσιαστή τον Κόναν Ο' Μπράιεν

Πέθανε ο ηθοποιός Τζιν Χάκμαν – Βρέθηκε νεκρός μαζί με τη σύζυγό του
Ο σκύλος του ζευγαριού βρέθηκε επίσης, νεκρός στο σπίτι

Έρχεται το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025
Από τις 4 έως τις 12 Απριλίου, η Κύπρος υποδέχεται και φέτος τη μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση κι ένα από τα κορυφαία φεστιβαλικά γεγονότα της χρονιάς